Nieuwsbrief N° 59, december 2021

By Ilse van den Oetelaar, 16 december 2021

Het wil nog niet echt winteren, dus het is nog even wachten op fit’d van sneeuwpret met honden.

Tijd voor de nieuwsbrief!

  • Deze maand hebben we een recordaantal adopties afgerond. Sommigen zijn al in Nederland/België, anderen komen volgende mand. Onder de geadopteerde honden veel jonge honden (dit komt omdat we sinds kort ook honden tot de leeftijd van 1 jaar op Verhuisdieren mogen plaatsen, ook al verblijven ze nog in Spanje) en opvallend veel kleine hondjes.  We zetten ze even op een rijtje: Judith, een jonge galgo; Floky, een ruwharige tricolor; Adam, een goudkleurig pup; Steve, een jonge hond met een prachtige vacht; Tano, een grappig klein hondje met een ruwharig koppie; Wini, een kleine bodeguero; Marilyn, een jonge Spaanse waterhond; Trasto: een pup die wat lijkt op een Toller;  Holita, een prachtige chocoladebruine/ leverkleurige jonge hond; Simba een ruwharige jonge podenco; Trufa, een jonge pointermix; Pippo, een kleine bodeguero. Daarnaast ook wat oudere honden zoals Tani, 4 jaar oud; Kira, de dalmatiër van 7 jaar oud; kleine Zuru, ruim 3 jaar oud;  Dante (die al lange tijd op de site stond) 2 jaar oud. En wat te denken van de grote, prachtige Cono, die door een foute administratie van het dodingstation bij ons op de site stond als ruim 7 jaar maar vlak voor vertrek 5 jaar jonger bleek te zijn. En tenslotte de kleine Lala, die met 11 jaar haar opvanggezin kon verlaten en nu eindelijk weer echt thuis is.
  • In de vorige nieuwsbrief vertelden wij u al over alle onduidelijkheden rondom de regelgeving bij de invoer van honden. Helaas is er nog altijd geen duidelijkheid en wachten we nog steeds op goede richtlijnen. En niet alleen wij wachten, ook vele andere stichtingen, registratie-banken/portalen, dierenartsen tasten soms in het duister. De NVWA en de RVO kunnen maar geen duidelijkheid bieden wat betreft Invoer en Registratie omdat de regels niet zijn toegespitst op het invoeren van honden, door een stichting, die rechtstreeks geplaatst worden bij hun adoptanten. En hoewel we inmiddels een modus hebben gevonden om hier mee om te gaan, worden er telkens weer nieuwe struikelblokken opgeworpen, soms door de Belgische overheden, soms door de Spaanse overheden en niemand van de verantwoordelijke overheden lijken zich een voorstelling te kunnen maken van hetgeen zij veroorzaken door bijvoorbeeld medewerking te weigeren. Dat uiteindelijk de honden de dupe zijn…. Maar ook dat het legale stichtingen zo moeilijk wordt gemaakt en illegale handelaren juist vrij spel krijgen…
  • Even aandacht voor onze opvanger/ herplaatsers. Allereerst is de lieve en aandoenlijke Jazmin. Ze komt, letterlijk maar ook figuurlijk, van verre, maar zet elke dag nog stapjes in haar ontwikkeling onder begeleiding van Mieke en Paul. Dat geldt ook voor de podenco Mr Bean, hij mag in het opvanggezin van Lieve en Nelis het mooie leven gaan ontdekken.  En eigenlijk kunnen we hetzelfde vertellen over Campana die echt al heel lang in de shelter wachtte op haar kans om zich in huiselijke omgeving te kunnen ontwikkelen.  En ook Rubio mag in een opvanggezin verblijven totdat we zijn goeden mandje gevonden hebben. Voor Nilo zoeken we een nieuw adoptiegezin: door veranderde familie-omstandigheden kan de huidige adoptant Nilo niet meer bieden wat hij nodig heeft. Nilo is een jonge (9 maanden)  vriendelijke, speelse hond. Helaas moeten we na bijna 10 maanden ook uitkijken naar een adoptiegezin voor Suma. Dit aanhankelijke  hondje van 4 jaar oud trekt zich de onzekerheid van de andere hond in huis erg aan en wordt hier onrustig van. Voor beide hondjes lijkt het beter dat ze niet meer bij elkaar blijven wonen.
  • Tenslotte wederom de noodklok: in de shelter Puntanimals komen er elke dag heel veel honden binnen. Onlangs hebben ze nog een hoeveelheid galgo’s kunnen redden van jagers die ze niet meer nodig hadden. Deze galgo’s behoorden bij de groep galgo’s die wij aantroffen in een buitenwijk. Gelukkig zijn ze nu veilig, maar het aantal galgo’s neemt enorm toe. Ook pups worden massaal gevonden en uiteraard gered. Gelukkig weerhoudt dat de vrijwilligers er niet van om te kijken of er in beruchte dodingstations nog echt schrijnende honden verblijven. Zo hebben ze onlangs de kleine, oud Mini en de lieve Mango daar weggehaald. Wat hebben we een respect voor deze mensen!
  • Als de volgende nieuwsbrief uitkomt bestaat de stichting 5 jaar! We zijn aan het onderzoeken hoe we daar het komend jaar aandacht aan kunnen besteden, passende binnen de covid- maatregelen.
  • We wensen al onze vrienden, adoptanten, volgers, vrijwilligers, donateurs en de honden hele fijne feestdagen!