Welkom thuis!

Gefeliciteerd met uw adoptiehond!

Het moment waar je zolang naar uitgekeken hebt, is eindelijk aangebroken … je hondje is thuis!! Denk eraan dat je hond net een vermoeiende reis achter de rug heeft en dus moe kan zijn. De meeste honden zijn het leven in huis niet gewoon. Geef hem rustig de tijd om kennis te maken met de nieuwe omgeving en al de nieuwe indrukken. De hond zal aan deze nieuwe situatie moeten wennen en kan, zeker in het begin, wat angstig zijn. Zorg voor een rustige,veilige plaats waar je hond zich terug kan trekken.

!!!Belangrijk!!! Let er steeds op dat je de deuren goed sluit en zelfs op slot doet. Ze zijn soms sneller dan je denkt!   Zorg voor een sluis tussen de buitendeur en de ruimte  waar de hond is, zodat de hond niet bij de deur kan komen als je deze opent terwijl de hond niet aangelijnd is.  Zet in de auto je hond vast, dit kan al heel eenvoudig door de autogordel door het handvat van de riem te halen.

Registreer de hond zo spoedig mogelijk bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapdieren (www.NDG.nl) of in België via de dierenarts bij DogID. Zorg ook voor een penning met daarop je telefoonnummer. Houd de eerste dagen de halsband met penning om, als er iemand thuis is. Maar doe deze af als er niemand thuis is en de hond dus toch niet kan ontsnappen. Dit om te voorkomen dat hij vast komt te zitten met de halsband.

Laat de hond de eerste dagen niet alleen. Vergeet niet dat jij als baasje zijn enige houvast bent in zijn nieuwe omgeving. Hij zal moeten leren vertrouwen dat je altijd terug komt. Maar ook dit zal tijd nodig hebben. Bouw dit dus heel rustig op, begin echt met SECONDEN! Ook de eerste nachten kunnen moeilijk zijn voor je hond. Zorg ervoor dat je in contact blijft met de hond de eerste nachten. Laat bijvoorbeeld de deuren open zodat hij je kan horen.

Ga de eerste dagen geen uren wandelen met je hond. Hij zal eerst tijd nodig hebben om tot rust te komen.  Wanneer je met je hond naar buiten gaat, lijn hem dan dubbel aan! Gebruik een halsband en een veiligheidsharnas dat strak genoeg zit. Gebruik geen ‘flexilijn’ in het begin. Je hond zou kunnen schrikken van het oprolgeluid. Met deze lijn heb je ook heel weinig grip op je hond. Bij onverwachte omstandigheden (schrik en paniek bij de hond) zou deze lijn ineens uit je handen kunnen schieten, dan valt het kastje met een klap op de grond, de hond rent weg met een rammelend kastje achter hem aan…

Laat in geen enkel geval je hond uit zonder lijn in de eerste weken en zelfs maanden. Doe dit pas als je zeker weet dat de hond luistert wanneer je hem roept. Je kunt dit trainen d.m.v. uitlaten aan de lange lijn en op een afgesloten hondenplaats.

Overweeg de aanschaf van een GPS-tracker: zo kun je de hond volgen, mocht hij toch ontsnappen. GPS-trackers zijn tegenwoordig heel betaalbaar, bijvoorbeeld de  “Tractive” kost ongeveer €50,-. Deze wordt heel veel gebruikt door eigenaren van adoptiehonden.

Houd zeker in het achterhoofd dat je hond vaak al heel wat meegemaakt heeft in zijn leven. Het vertrouwen moet groeien, dat duurt bij de ene hond langer dan bij de andere. Oordeel niet te snel en geef hem een kans zich te ontplooien. Met veel geduld en liefde kan je heel wat bereiken. Geef dus zeker niet te snel op!

Hoe raar het misschien ook klinkt: geef de hond in het begin niet teveel aandacht! De honden zijn dat gewoonweg niet gewend en weten zich soms geen raad met die aandacht (wat wordt er van mij verwacht??). Ga zoveel mogelijk gewoon door je dagelijkse dingen in huis en maak van je hond niet direct een prinsje of prinsesje. Hij moet leren dat hij helemaal niet zo belangrijk is! en dan leert de hond het snelste dat het okay is als hij niks doet, gewoon zijn rust neemt. Hoe belangrijker een hond zich voelt hoe onrustiger hij van binnen kan worden.

Overlaat actieve honden zeker in het begin NIET met allerlei prikkels. Daardoor komen ze soms in een “hypertoestand” en vergeten de rust in zichzelf te vinden. Laat de hond vooral veel met rust. Dát zijn ze immers ook gewend.

 

Heb je vragen, dan kan je altijd contact met ons opnemen, twijfel hier niet over, wij proberen samen met je een goede oplossing te zoeken. Sta open voor deskundige hulp, die samen met jou naar de interactie tussen jou en de hond kan kijken.

 

 

Rondom Oud & Nieuw: Lijn de hond altijd goed, liefst dubbel aan. Hij zou kunnen schrikken van een onverwachte klap. Trek hem niet mee. De kans is groot dat hij zich dan uit de halsband wringt. Daarom is gebruik van een veilig tuig verstandig.

Op Oudjaarsavond en -nacht moet je de hond niet alleen laten en bij voorkeur verblijf je in een vertrouwde omgeving. Let goed op de hond, mogelijk zoekt hij een beschutte plek, onder een bank, in de toiletruimte, onder een kast. Sta hem dit toe. Let, zeker als je bezoek hebt, goed op deuren en ramen. Doe deze op slot zodat niet iemand even een deur open laat staan. Laat hem tijdig uit, vóór 22.00 uur. Als hij heel bang is, dwing hem dan niet. Sluit dan de gordijnen/ de luiken, zet de televisie of muziek heel hard en blijf zelf heel rustig thuis. Dan kun je beter niet met hem gaan wandelen. De kans dat hij zal plassen is immers heel klein. Ga dan op 1 januari heel vroeg met hem wandelen. Accepteer een ongelukje in huis…

 

Tenslotte hebben wij voor je een leestip:

” De vrouw die naar honden luistert” van Jan Fennell

Hierin wordt uitgegegaan van het natuurlijke gedrag van de hond en worden eventuele problemen ook van uit dat gedrag verklaard en biedt handvatten voor het opbouwen van een fijne band met je hond.