Samenwerkende organisaties in Spanje

Hobodogs ondersteunt en werkt samen met de volgende organisaties in Spanje.

We stellen ze kort aan u voor.

ARPA Simbiosis

ARPA staat voor Asociación Rondeña Protectora de Animales. ARPA is opgericht door Irene en Aurelio. Al jaren zijn zij bezig om zich in te zetten voor de dieren die het zwaar hebben in Zuid Spanje. Aan de rand van een natuurpark bij Ronda wonen zij tussen de opgevangen dieren en zorgen daar dus 24/7 voor. Behalve het opvangen van dieren willen zij projecten opzetten om de mentaliteit te veranderen. Daarbij denken zij aan het inzetten van therapiehonden, een opleidingsplek voor diervriendelijk omgaan met boerderijdieren, hondenpsychologie, gedragstherapie en een terrein waar men met honden kan recreëren. Bijna al hun tijd gaat zitten in het redden van dieren, behandelen van zieke en gewonde dieren (in samenwerking met de dierenarts), het socialiseren van de dieren en het ‘adoptieklaar’ maken. Er wordt ook nog door henzelf volop gebouwd op het terrein. De honden en katten verblijven in groepen op het terrein, met daarop kleine huisjes, kamers om zich terug te trekken. Geen kennels, geen hokken. ARPA is geheel afhankelijk van donateurs, schenkingen en adoptiefbijdragen. Het is elke dag een hele opgave om te zorgen dat er voldoende eten is voor alle honden. Regelmatig zit Irene met enkele honden bij supermarkten in Ronda om mensen voorlichting te geven en te vragen of ze een donatie, eventueel in de vorm van voer, willen doen.

Gelukkig zijn er in Nederland enkele mensen die zich inzetten voor ARPA: ze verzamelen goederen in en laten deze transporteren en er is, via Stichting Hobodogs, een aparte spaarrekening voor ARPA om zo voldoende reserves op te bouwen voor de jaarlijkse huur van het terrein.

 

Puntanimals

Puntanimals is een shelter in Punta Umbria. Het is qua oppervlakte een vrij kleine shelter, met veel honden. De shelter is schoon en overzichtelijk. Naast een klein kantoortje, een badkamer en een voorportaal bestaat de shelter uit drie gescheiden leefruimtes. Het voorportaal staat vol met mandjes waarin de rustige en soms angstige hondjes hun weg vinden. De drie ruimtes zijn allemaal betegeld met aan één kant verschillende kennels en aan de andere kant een open, niet overdekte ruimte.  De honden verblijven in de kennels of in de open ruimte  De vrijwilligers laten de honden er vaak om de beurt even uit. Er is daarom veel interactie tussen de honden als de vrijwilligers aanwezig  zijn. Er werken veel vrijwilligers en zij kennen de honden goed. Mari Carmen Mayol Navarro is voorzitter en zij is elke dag aanwezig en druk in de weer. Onze contactpersoon is Mayte Díaz Gómez. Puntanimals probeert de gemeenschap zoveel mogelijk te betrekken bij hun werkzaamheden. Regelmatig komen er groepen scholieren met de honden wandelen, er worden voorlichtingsbijeenkomsten gegeven bijvoorbeeld over het voorkomen van ziekten en over sterilisatie. De shelter wil het voor de plaatselijke bewoners gemakkelijker (lees goedkoper) maken om honden te laten steriliseren door bijeenkomsten te organiseren met de plaatselijke dierenartsen.

Puntanimals ligt op een klein industrie-terreintje vlak bij een inham van de zee. Vanuit de shelter kan men zo naar het water lopen en als er maar even tijd over is neemt men een deel van de honden mee. De honden kunnen daar dan veilig loslopen en genieten van het water. Puntanimals is erg vol, soms te vol en daarom zijn adopties o.a. via Stichting Hobodogs zo belangrijk.

 

Asociación HADA, Proyecto VIDA perrera Huelva

HADA staat voor Huelva Ayuda y Defensa Animal. Deze stichting is opgezet ter bescherming van dieren in de regio Huelva. Zij zetten zich daarom ook in voor de dieren in het dodingstation in Huelva. Een dodingstation is een gemeentelijke ‘dump’ plek voor zwerfhonden of dieren die men kwijt wil. Als het station vol zit worden de dieren afgemaakt, vandaar de naam.. De mensen die er werken hebben nauwelijks hart voor de dieren, ze gaan met de dieren om als ware het vuilnis. Ze spuiten de hokken schoon terwijl de angstige honden er nog in zitten. De dierenarts Elena Vasquez kon dit niet aanzien en heeft met de gemeente een overeenkomst gesloten. Dit betekent dat zij de dieren mag verzorgen als dit noodzakelijk is, bloedonderzoek mag doen en dat vrijwilligers 1 maal per week in het dodingstation aanwezig mogen zijn om de dieren aandacht te geven. Tevens heeft zij toestemming gekregen om de honden ter adoptie aan te bieden. Zo probeert zij te voorkomen dat het dodingstation “vol” raakt en honden moeten worden afgemaakt. Dit project heet Proyecto VIDA. Ze zijn de honden gaan nummeren toen ze met het project begonnen en inmiddels zijn ze  nummer 1000 al gepasseerd.

Een bezoek aan het dodingstation is enorm indrukwekkend en verdrietig. De honden (maar ook de katten en paarden..) zitten heel de dag in een betonnen kennel met 1 of 2 andere honden. Medewerkers geven ze nauwelijks aandacht. Waterbakken worden gevuld, brokken neergezet en hokken schoongespoten, maar nauwelijks een aanraking of vriendelijk woord. Hoe anders is dat als de vrijwilligers er zijn. Honden worden aangehaald en uit hun kennel gehaald om een stukje te lopen op het terrein.  Er worden gauw foto’s gemaakt zodat stichtingen, waaronder Stichting Hobodogs, een adoptant kunnen zoeken. Er wordt geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de honden, maar in zo’n extreme situatie als een dodingstation valt dat niet altijd mee.

 

Camino a Casa

Camino a Casa ( “op weg naar huis”) is opgericht door Cristina Ruiz Baudrihaye, nadat zij als vrijwilliger jarenlang werk heeft verricht voor andere shelters en organisaties die zich bezig houden met het redden van honden. Cristina heeft een tien tot vijftien honden onder haar hoede die zij tegen betaling plaatst bij enkele kleinschalig particuliere opvangadressen. Zelf heeft zij enkele honden thuis die extra aandacht nodig hebben of behandeling behoeven. Cristina heeft een heel goed contact met degenen die voor de honden zorgen en ze bezoekt ze regelmatig. Een van hen is Susan. Bij haar verblijven de meeste honden van Cristina. Het betalen van de opvang kost Cristina maandelijks honderden euro’s plus daarbij nog de dierenartskosten. Donaties en giften verlichten de maandelijks financiële druk. Sommige van haar honden verblijven al jaren in opvang…Cristina vraagt Stichting Hobodogs ook regelmatig om te bemiddelen voor honden die door vrienden van haar opgevangen zijn.

 

APAPA

Informatie volgt

 

SOFIA, el refugio escuela

In verband met een grootschalige verhuizing van deze shelter liggen de adopties momenteel stil.

 

Callejeros De Fernán Núñez

Met deze protectora werken wij sinds maart 2018 samen.

Deze stichting bestaat sinds 2008 in een plaatsje niet ver van Córdoba en wordt gerund door twee mensen waarvan Ana onze contactpersoon is.

Ze beschikken over een zeer kleinschalige Protectora waar 8 honden verblijven. Er zitten 4 honden in een privé- pension en incidenteel kan er een hond in een pleeggezin geplaatst worden (als de hond in verband met zijn gezondheid extra aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld na sterilisatie). Onder hun honden zitten relatief veel kansarme honden waardoor hun opvangmogelijkheid snel vol zit, er is weinig doorstroom.