Samenwerkende organisaties in Spanje

Hobodogs ondersteunt en werkt samen met de volgende organisaties in Spanje.

We stellen ze kort aan u voor.

Puntanimals

Puntanimals is een shelter in Punta Umbria. Het is qua oppervlakte een vrij kleine shelter, met veel honden. De shelter is schoon en overzichtelijk. Naast een klein kantoortje, een badkamer en een voorportaal bestaat de shelter uit drie gescheiden leefruimtes. Het voorportaal staat vol met mandjes waarin de rustige en soms angstige hondjes hun weg vinden. De drie ruimtes zijn allemaal betegeld met aan één kant verschillende kennels en aan de andere kant een open, niet overdekte ruimte.  De honden verblijven in de kennels of in de open ruimte  De vrijwilligers laten de honden er vaak om de beurt even uit. Er is daarom veel interactie tussen de honden als de vrijwilligers aanwezig  zijn. Er werken veel vrijwilligers en zij kennen de honden goed. Mari Carmen Mayol Navarro is voorzitter en zij is elke dag aanwezig en druk in de weer. Onze contactpersoon is Mayte Díaz Gómez. Puntanimals probeert de gemeenschap zoveel mogelijk te betrekken bij hun werkzaamheden. Regelmatig komen er groepen scholieren met de honden wandelen, er worden voorlichtingsbijeenkomsten gegeven bijvoorbeeld over het voorkomen van ziekten en over sterilisatie. De shelter wil het voor de plaatselijke bewoners gemakkelijker (lees goedkoper) maken om honden te laten steriliseren door bijeenkomsten te organiseren met de plaatselijke dierenartsen.

Puntanimals ligt op een klein industrie-terreintje vlak bij een inham van de zee. Vanuit de shelter kan men zo naar het water lopen en als er maar even tijd over is neemt men een deel van de honden mee. De honden kunnen daar dan veilig loslopen en genieten van het water. Puntanimals is erg vol, soms te vol en daarom zijn adopties o.a. via Stichting Hobodogs zo belangrijk.

 

Kronos

Asociacion protectora Kronos is een kleine groep vrijwilligers in de provincie Extremadura in Spanje die de handen ineen hebben geslagen om zwerfhonden te helpen.
De associatie kreeg de naam Kronos naar de Griekse God van de tijd, maar de naam heeft voor de vrijwilligers nog een belangrijke betekenis.
Een aantal jaar geleden kreeg een vrijwilliger een telefoontje dat er een verlaten kartonnen doos voor een supermarkt stond. In de doos zaten twee kleine Mastin puppy’s. Iedereen liep de doos gewoon voorbij en de twee kleintjes huilden hartverscheurend. Gelukkig werden ze door dierenvrienden gered en bij de vrijwilligers gebracht. Hier werden ze direct goed verzorgd. Ze werden Konan en Kronos genoemd. Helaas bleek Kronos een bijzondere ziekte te hebben waardoor hij veel verzorging nodig had. Ze investeerden tijd en geld aan bezoekjes aan de dierenarts. Konan werd al snel geadopteerd maar Kronos redde het helaas niet. De vrijwilligers waren intens verdrietig maar waren in ieder geval blij dat Kronos een naam gekregen had en liefde had gekend. Toen ze afscheid van Kronos namen hebben ze hem beloofd te blijven vechten voor dieren in nood, voor honden en katten die een warm huis en verzorging nodig hebben en te zorgen voor nieuwe baasjes.
Sinds die dag zijn de vrijwilligers van Kronos niet meer gestopt met het helpen van dieren. Ze zijn de dankbare ogen van Kronos niet vergeten en hebben zich voorgenomen te blijven vechten zodat dieren niet meer eenzaam op straat sterven.
De vrijwilligers werken zonder shelter, maar alleen met gastgezinnen. Hier krijgen ze de verzorging die ze nodig hebben en worden ze voorbereid op een adoptie. Ze krijgen een medische check, worden gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt en gevaccineerd. Ook wordt er een bloedanalyse gedaan en eventueel wordt het gebit schoongemaakt. De vrijwilligers proberen met de verkoop van gedoneerde spulletjes geld in te zamelen en ze bestaan volledig van giften. We kunnen altijd vragen aan hen stellen en zo een goed beeld van de honden krijgen.

De  contactpersonen zijn Tamara en Sandra
We werken intensief samen met een van hun opvangadressen, Sandra

 

 

Asociación Protectora de Animales – Almohadillas Felices

Cris, Angeles en Virginia vormen de drijvende krachten achter deze kleinschalige shelter in Murcia. Ze zijn opgericht in 2004 en bieden opvang voor rond de 50 a 60 honden. Zonder enige steun van de overheid zorgen ze naast hun werk dat al deze honden verzorgd, gevoed en uitgelaten worden. Ze bestaan van donaties en giften.
Daarnaast werken ze hard aan goede adopties. Sommige honden kunnen via Zweden een fijn huis krijgen, andere in Spanje zelf. Sinds het voorjaar van 2021 werkt ook Hobodogs met hen samen.
De vrijwilligers zorgen steeds voor leuke en aantrekkelijke foto’s waarbij de honden in een soort van huiselijke omgeving worden gefotografeerd. Natuurlijk zullen nooit alle honden een nieuwe baas vinden, sommige honden zijn te bang of hebben een moeizaam verleden. Helaas zullen deze honden hun dagen in deze shelter moeten slijten.
We hopen Almohadilles nog met veel adopties te kunnen helpen.

 

 

Asociación HADA, Proyecto VIDA perrera Huelva

HADA staat voor Huelva Ayuda y Defensa Animal. Deze stichting is opgezet ter bescherming van dieren in de regio Huelva. Zij zetten zich daarom ook in voor de dieren in het dodingstation in Huelva. Een dodingstation is een gemeentelijke ‘dump’ plek voor zwerfhonden of dieren die men kwijt wil. Als het station vol zit worden de dieren afgemaakt, vandaar de naam.. De mensen die er werken hebben nauwelijks hart voor de dieren, ze gaan met de dieren om als ware het vuilnis. Ze spuiten de hokken schoon terwijl de angstige honden er nog in zitten. De dierenarts Elena Vasquez kon dit niet aanzien en heeft met de gemeente een overeenkomst gesloten. Dit betekent dat zij de dieren mag verzorgen als dit noodzakelijk is, bloedonderzoek mag doen en dat vrijwilligers 1 maal per week in het dodingstation aanwezig mogen zijn om de dieren aandacht te geven. Tevens heeft zij toestemming gekregen om de honden ter adoptie aan te bieden. Zo probeert zij te voorkomen dat het dodingstation “vol” raakt en honden moeten worden afgemaakt. Dit project heet Proyecto VIDA. Ze zijn de honden gaan nummeren toen ze met het project begonnen en inmiddels zijn ze  nummer 1000 al gepasseerd.

Elena heeft inmiddels HADA verlaten maar HADA zet haar werkzaamheden in het dodingstation voort. Onze contact personen zijn Reyes en Nuria.

Een bezoek aan het dodingstation is enorm indrukwekkend en verdrietig. De honden (maar ook de katten en paarden..) zitten heel de dag in een betonnen kennel met 1 of 2 andere honden. Medewerkers geven ze nauwelijks aandacht. Waterbakken worden gevuld, brokken neergezet en hokken schoongespoten, maar nauwelijks een aanraking of vriendelijk woord. Hoe anders is dat als de vrijwilligers er zijn. Honden worden aangehaald en uit hun kennel gehaald om een stukje te lopen op het terrein.  Er worden gauw foto’s gemaakt zodat stichtingen, waaronder Stichting Hobodogs, een adoptant kunnen zoeken. Er wordt geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de honden, maar in zo’n extreme situatie als een dodingstation valt dat niet altijd mee.

In november 2022 heeft HADA noodgedwongen moeten besluiten de samenwerking met het dodingstation te stoppen. Na jarenlange vernedering en soms zelfs bedreiging was het voor de vrijwilligers niet meer vol te houden. Ze hebben besloten en achttal honden uit het station te halen en tegen betaling te laten opnemen in een particuliere opvang.

Uiteraard gaan wij ze helpen met het zoeken naar adoptiegezinnen

 

Lian’s honden

informatie volgt

 

Camino a Casa

Camino a Casa ( “op weg naar huis”) is opgericht door Cristina Ruiz Baudrihaye, nadat zij als vrijwilliger jarenlang werk heeft verricht voor andere shelters en organisaties die zich bezig houden met het redden van honden. Cristina had altijd zo’n 10-20 honden onder haar hoede die zij deels in een betaalde opvang onderbracht. Cristina heeft begin 2021 gesloten om haar werkzaamheden stop te zetten. Een enkel keer vraagt ze onze hulp bij het vinden van en adoptiegezin.

 

Callejeros De Fernán Núñez

Met deze protectora werken wij sinds maart 2018 samen.

Deze stichting bestaat sinds 2008 in een plaatsje niet ver van Córdoba en wordt gerund door twee mensen waarvan Ana onze contactpersoon is.

De adopties vanuit deze organisatie staan momenteel op een laag vuurtje omdat de vrijwilligers, door omstandigheden geen tijd meer hebben

 

ARPA Simbiosis

We hebben in 2020 de adopties vanuit deze projector stilgezet. De Stichting ARPA NEDERLAND heeft de adopties overgenomen. Uiteraard zijn we er nog wel voor de honden die wij voorheen van ARPA geadopteerd hebben