Nieuwsbrief N° 44, september 2020

By Ilse van den Oetelaar, 20 september 2020

In deze nieuwsbrief uiteraard aandacht voor de geadopteerde honden van de laatste maand, maar ook voor de honden die binnenkort in opvang komen. Tenslotte een wijze les van Grumete en Concha..

  • Afgelopen maand zijn er gelukkig weer verschillende honden geadopteerd en er lopen op dit moment aanvragen voor 6 honden.  Langzitter Eloy werd na verblijf in zijn opvanggezin in Gent geadopteerd en woont nu in Groningen. Hij heeft veel geleerd tijdens de opvangperiode en daarom bedanken wij Lieve en Nelis! Ook Ramona werd geadopteerd na verblijf in het opvanggezin bij Annelies. Door haar inzet was Ramona na een aantal weken klaar voor adoptie. Ook haar bedanken we heel hartelijk. Verder konden we het goede nieuws verspreiden dat Concha samen met haar zoon Grumete geadopteerd werd. Wat geweldig dat deze twee samen kunnen blijven!
  • Binnenkort komen de volgende honden in opvang. Simon gaat morgenvroeg zijn intrek nemen in zijn opvanggezin. Binnen enkele weken komt ook Lita (nog niet op onze website) in opvang. Ze wordt momenteel behandeld tegen filaria. Verder komt ook Lerenda een opvang, ook zij staat nog niet op onze website. Marie-Ellen kwam terug van adoptie en verblijft nu in een opvanggezin maar gelukkig loopt er een adoptie-procedure voor haar.
  • En dan het verhaal van Concha en Grumete. Concha kwam 6 september aan in Nederland en 11 september volgde Grumete. In die 5 dagen verbleef Concha bij de moeder van de adoptant, een adres waar beide honden regelmatig zullen logeren. Op 11 september zagen Concha en Grumete elkaar weer,  wat een geweldig moment! De adoptant en haar moeder hadden tijdens het vervoer alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen en zo kwamen beide honden veilig thuis. Maar… het gevaar zit soms in een klein hoekje… de deur bleek niet goed in het slot te zijn gevallen en stond op een kier. Grumete, die nog maar een paar uur in Nederland was, nam meteen de benen. Concha twijfelde even want zij kende de goede zorgen, aandacht en liefde van de moeder van de adoptant inmiddels. Maar zij koos voor haar zoon en liep hem achterna. Weg waren ze…  De adoptant belde meteen de stichting en via DogSearch kwamen wij in contact met HondenZoekgroep Noord Nederland. De mensen van deze groep gingen direct, heel goed gecoördineerd van start. De honden werden een paar keer gespot en het leek erop dat ze in ieder geval samen bleven en dat ze in de buurt waren van het huis waar Concha 5 dagen was geweest.  Inmiddels was het 12 september. Een nacht vol zorgen ging voorbij. Vele mensen kwamen helpen om flyers te maken, uit te printen en rond te delen. Concha en Grumete werden gezien in een naburige tuin. De buurman ging er niet naar toe, maar belde het nummer dat op de flyer stond en het team kon daarop direct in actie komen. Een spannend uur volgde waarin Concha gezien en gefilmd werd in de tuin en waarin de mensen een doodstille cirkel vormden rond de tuin.  Concha liet zich gelukkig aanlijnen. De adoptant kreeg hele nauwkeurig aanwijzingen hoe ze Grumete moest benaderen en… het lukte! De honden waren veilig!! Wat een enorme opluchting! Wat kunnen we nu leren van deze gebeurtenis? Gelukkig hadden de honden veilige tuigen om en Grumete had ook een halsband om. Hierdoor waren de zwarte honden goed zichtbaar en herkenbaar en, mocht het nodig zijn, beter te vangen. Gelukkig belde de adoptant ons direct.  Wat had beter gekund: alle deuren hadden gecheckt moeten worden voordat de honden van de lijn  afgingen. Deuren moeten OP SLOT, ook omdat sommige honden zomaar op een klink kunnen springen. De lijn had nog even aan de hond moeten blijven zitten.  Een GPS  zou ook heel helpend geweest zijn bij het opsporen van de honden. We hebben goede ervaring met TRACTIVE.   Het gevaar zit in een klein hoekje.. maar gelukkig kunnen we allemaal leren van dergelijke gebeurtenissen. Met Concha en Grumete gaat het nu erg goed. We zijn onder de indruk van hoe concha blijkbaar haar zoon zover kreeg om met haar mee terug te lopen naar de omgeving die voor haar, na 5 dagen, alzo vertrouwd was. Wat zijn honden toch ontzettend slim!
  • En we eindigen weer met de HOND VAN DE MAAND. Ditmaal zetten we een hele familie in het zonnetje: Brian, Jagger, Richard en Wyman. We noemen ze De Rolling Stones. (voor Wyman is er inmiddels een aanvraag) Het zijn grote, mooie, lieve honden die zijn opgegroeid in de shelter. Ze zijn sterk. Ze gaan heel graag mee uit wandelen en kunnen dan, als het veilig is, ook loslopen.  Bekijk de foto’s en het mooie filmpje: