Nieuwsbrief N° 78, juli 2023

By Ilse van den Oetelaar, 16 juli 2023

Vakanties breken aan, we hopen dat alle geadopteerde hondjes daar ook van kunnen gaan genieten. Tijd voor de nieuwsbrief!

  • Ook dit keer kunnen we weer veel adopties vermelden. Waterhond Odin is geadopteerd en hij reist over enkele weekjes af. Dat geldt ook voor de vrolijke terriër  Linux. Gelukkig mag ook Didi, een galgo, binnenkort Spanje achter haar laten. Carolina, een van de 12 hondjes uit een groep van 40 die werden opgevangen bij Puntanimals nadat ze in een vervuild huis bij een verzamelaar gevonden werden, is inmiddels al in haar adoptiegezin. We zijn ook blij voor Rex, een herder, want herders zijn vaak een vergeten groep in Spanje. Want veel rasliefhebbers kiezen liever een pup van een fokker.. Mushu, het grappig hondje met de opvallende oren vertrekt ook binnenkort richting Nederland. Pipo, het hondje dat na 5 jaar weer in de shelter terecht kwam nadat zijn baasje was overleden, hoeft daar niet lang meer te blijven. Linda, het ienieminie hondje werd gespot door een adoptant van een Hobodogs-galgo en ze werd dus snel geadopteerd. Raffaelo, de bijzondere mix hond op korte pootjes, heeft nog echt een baby-face  en hij mag opgroeien in België. Tsuki, die bij de voorzitter van Puntanimlas in opvang is, is geadopteerd en komt bij twee andere Rescue-honden wonen. En dan Javito, hij verbleef al enkele maanden in het opvanggezin van Claudia en hij is afgelopen week verhuisd naar zijn adoptiegezin!
  • Herplaatsingen… roepen vaak vragen op bij mensen. Vandaar dat we hier wat uitleg geven. Wij proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de honden als ze nog in Spanje zitten én we proberen een goed beeld te krijgen van de mogelijke adoptanten. En op basis daarvan matchen wij adoptant en hond aan elkaar.  Als de hond dan eenmaal in het adoptie-gezin is kan het helaas tóch nog anders gaan dan verwacht en worden wij gevraagd uit te kijken naar een ander adoptie-gezin.  Dat kan allerlei oorzaken hebben. Natuurlijk proberen wij altijd eerst te kijken of er mogelijkheden zijn om de hond toch in het gezin te laten blijven. We geven tips, kijken mee en soms wordt er een deskundige ingeschakeld. In onze adoptievoorwaarden staat  dat wij dat van mensen verwachten. We vertellen mensen ook altijd dat een hond tijd, soms veel tijd, nodig heeft om te wennen en het gedrag dat hij de eerste dagen en weken laat zien nog kan veranderen. Dat een hondje de eerste nacht na aankomst doorslaapt is geen garantie dat hij de volgende nachten ook geen problemen heeft, en dat een hond die de eerste weken niets wil weten van de man des huizes kan later toch een mooie band opbouwen met diezelfde man.  We maken echter ook mee dat het écht niet gaat in een adoptie-gezin, bijvoorbeeld de kat wordt alsmaar opgejaagd, gevechten tussen de adoptie-hond en de andere hond worden steeds erger en vormen een gevaar, er zijn veel te veel prikkels waardoor de hond alsmaar op scherp staat en bijna niet kan ontspannen. En soms gaat er iets mis in de omgang tussen mens en hond en ontstaat er een patroon wat moeilijk te doorbreken is.  Maar het kan ook zo zijn dat wij denken dat er, objectief gezien, best nog mogelijkheden zijn om er goed uit te komen maar dat wij merken dat de adoptant gewoon niet meer verder kan/wil/ durft/ mag met de hond, en dat het vertrouwen op verbetering weg is en de hond geen eerlijke kans meer krijgt. Kortom, het is altijd de afweging ” Wat is het beste voor de hond?”. Als we dan besluiten de hond te herplaatsen gaan we op zoek naar een ander adoptie-gezin of opvanggezin.  We hebben zelden meteen een oplossing omdat we nu eenmaal niet veel verschillende vrije plekken hebben bij opvanggezinnen. Er kan bijvoorbeeld een plek vrij zijn bij een gezin waar een kat of kind is, maar misschien past daar de hond niet in, of kan er alleen een teefje geplaatst worden terwijl wij een plek zoeken voor een reutje. Of moet er trappen gelopen worden en de hond heeft artrose etc. En we hebben geen “asiel” waar altijd elke hond direct heen kan. In praktijk betekent dit dat als we besluiten tot herplaatsen de hond nog een tijdje in het adoptiegezin zal blijven, hoe moeilijk dat soms ook is. Als wij berichten op Facebook zetten over een herplaatsing dan gaat het ons altijd over het welzijn van de hond, en ons doel is dat de hond gelukkig wordt.
  • Aansluitend op het vorige bericht: we zoeken een nieuwe plek voor Colin. Deze leuke teckel-mix verblijft nu nog bij zijn adoptanten die echt alles gedaan hebben om de adoptie te doen slagen. Wij, en ook degene die hem gered heeft in Spanje, denken dat zijn leven op een andere plek veel gemakkelijker kan zijn. Wat hij nodig blijkt te hebben kan in de huidige situatie moeilijk gerealiseerd worden.
  • We ontvangen regelmatig donaties. Soms met een bepaald doel, zoals  een van de Donatie-projecten. Of mensen die n.a.v. onze vorige nieuwsbrief iets extra’s willen doen voor Don (Hij heeft nu medicatie en en badje en een goed middel tegen de zandvliegjes!). We proberen zoveel mogelijk mensen persoonlijk te bedanken, maar mochten we dat een keer vergeten: onze excuses! Een geweldige donatie, meer dan 2000 euro ontvingen wij via de Facebookgroep Hier helpen wij ieder dier. Er was een grote veiling opgezet en het grootste deel van de opbrengst gaat naarDe 12 geredde hondjes van Puntanimals”  Dank je wel voor al het regelwerk Miranda en Conny!! Wij zouden iedereen willen vragen lid te worden van deze Facebook groep want er zijn heel vaak acties waardoor heel veel goede doelen geholpen kunnen worden.