Nieuwsbrief N° 60, januari 2022

By Ilse van den Oetelaar, 16 januari 2022

De 60ste maandelijkse nieuwsbrief: we bestaan precies 5 jaar!

  • Ook de afgelopen maand zijn er weer heel veel honden geadopteerd, een deel is al in Nederland, en het grootste deel verwachten wij binnenkort. Heel blij zijn we met de adoptie van Pegaso, de prachtige zwarte galgo met drie poten. Waterhond Prau die werd afgestaan ivm een immigratie werd al snel geadopteerd. Hij hoefde gelukkig niet naar een shelter. Campana, het hondje dat heel lang onzichtbaar was in de shelter maar sinds enkele weken in een opvanggezin in Nederland was, is inmiddels verhuisd naar haar adoptiegezin. De schitterende jonge mixhond May hoeft niet op te groeien in de shelter, ook zij mag naar Nederland komen. Chocoladebruine Tico met de opvallende krulletjesvacht konden wij voorstellen aan een adoptiegezin en ook Tico mag Spanje verlaten. De broertjes Bronze en Silver zijn ook geadopteerd. Silver is inmiddels in zijn Nederlandse adoptiegezin, woonachtig in Spanje en Bronze reist binnenkort af. Heel bijzonder is de adoptie van Dora. Dora was de grote pechvogel want verschillende aanvragen werden geannuleerd en ze wacht al zo lang op een eigen plek. En binnenkort zal ze die hebben! De adoptie van Suna verliep wel heel gemakkelijk en snel want deze prachtige jonge teef mag gaan wonen bij mensen die al eerder 5 Hobodogs geadopteerd hebben (waarvan één helaas overleden is..). Fijn dat er ook mensen heel bewust voor een oudere hond kiezen: 12 jarige Rocky  werd gedumpt door zijn eigenaar, maar krijgt nu in Nederland een tweede leven. Dat geldt ook voor de 12 jarige Mini, die in een betonnen hok in het dodingsstation zat.. En goed nieuws voor Perla, zij zat in Nederland in een opvanggezin en heeft nu haar eigen adoptiegezin. De jonge en blije Clipper gaat ook binnenkort zijn intrek nemen in zijn gouden mand.  En tenslotte Jazmin. Jazmin was in Spanje kansloos om ge adopteert te worden, bibberend weggedoken in een hokje in de drukke shelter. Maar Jazmin werd hier opgevangen in Nederland en is nu helemaal klaar om af te reizen naar haar adoptiegezin: van het Brabant naar Groningen.
  • Komende maand zullen we meer honden in opvang hebben dan ooit tevoren . Sommige van hen betreft een herplaatsing en zij wachten nu dus nog in hun (eerste) adoptiegezin. Dit geldt voor Suma en Nilo (voor hem zitten we in de afsluitende fase van adoptie). Hetzelfde geldt voor de prachtige Selva, zij is met recht een ” special case”  te noemen en we zijn ontzettend dankbaar dat ze bij Diane in opvang mag blijven tot we het perfecte adoptiegezin gevonden hebben. Mr Bean wacht al enige maanden in zijn opvanggezin en we weten inmiddels goed wat voor soort adoptiegezin bij hem zou passen. Ook Rubio wacht al enige tijd. Na 22 januari komen er nog meer honden vanuit Spanje in opvang in verschillende gezinnen in Nederland en België. Ze staan nog niet allemaal op onze website, zoals Ed, Banzai, Tim, Mango, Gorrion en Curro. anderen staan al wel op de site: Pirata en Tres. Voor Tres is er een aanvraag.
  • Er blijft  nog heel veel onduidelijkheid rondom transporten en registratie. Gestelde vragen (tijdens het webinar) zijn nog altijd niet beantwoord. Portalen en dierenartsen weten soms ook niet hoe het hoort. En als klap op de vuurpijl lijkt het alsof de regionale overheid in Andalusië (dan met name in Huelva en Sevilla) op geen enkele manier bereid is mee te werken. Mogelijkheden die het nieuwe TRACES NT- systeem biedt worden gewoonweg ontkent en dus niet gebruikt. Daardoor moeten stichtingen als de onze, maar zeker ook de shelters in die provincies zich in allerlei bochten wringen om een transport mogelijk te maken. Heel veel shelters die voorheen netjes geregistreerd waren binnen het oude Tracessysteem, worden nu niet meer erkend. En daar komt dan nog bovenop dat ze opeens 65 euro extra kosten per Tracespapier (en dat is bij ons per hond omdat alle honden rechtstreeks naar de adoptant gaan) rekenen! Daardoor zij wij genoodzaakt de adoptiebijdrage te verhogen tot 410 euro. We zijn er ons van bewust dat dit voor veel mensen een (te) groot bedrag is en mensen uitwijken naar andere stichtingen die het anders/ goedkoper kunnen en willen regelen. Of erger nog: uitwijken naar illegale handelaren. We hebben geen keus! Voor de  geadopteerde honden die eind januari aankomen hebben we nog de oude adoptiebijdrage gerekend en zullen wij als stichting de extra kosten moeten dragen. Toch hopen wij dat mensen blijven kiezen voor een Hobodog.
  • En door alle frustraties en zorgen over de regelgeving zouden we het bijna vergeten maar: Hobodogs bestond 13 januari precies 5 jaar. We hopen dat we dit jaar een wandeling kunnen organiseren waarbij ook onze Spaanse vrijwilligers kunnen aansluiten.
  • Jaarverslag 2021 volgt.