Uni

By Ilse van den Oetelaar, 2 februari 2020

UNI IS GEADOPTEERD!!! 

Ze staat al ruim 1,5 jaar op onze website!!

Uni is het zorgenkind van de shelters. Ze durft nauwelijks haar kennel uit omdat andere honden haar willen aanvallen. En dat is erg jammer want lieve Uni was juist goed op weg om meer vertrouwen in de vrijwilligers te krijgen. Ze zit al meer dan 3 jaar in de shelter.

 

Naam  Uni
Ras  Mix
Geslacht  Teef
Geboortedatum  December 2012
Gezondheid  Goed, bloeduitslagen volgen nog
Gewicht/schofthoogte 30 kg  53 cm

 

Omschrijving Uni

Het levensverhaal van Uni is treurig, maar helaas geen uitzondering in Spanje.

Ruim 3 jaar geleden werd zij aangetroffen op het terrrein van de universiteit (vandaar haar naam) waar ze duidelijk net bevallen was van een aantal pups. Uni liet zich niet vangen. Door goed te observeren kwam men erachter dat Uni de pups ergens in de struiken verstopt had. De vrijwilligers wilden de pups redden, maar Uni was erg bang en probeerde haar pups te beschermen omdat ze natuurlijk niet kon weten dat de vrijwilligers het juist zo goed met haar en de pups voor hadden. Het lukte uiteindelijk om de pups veilig te stellen en daarna lukte het ook om een beetje het vertrouwen van Uni te winnen waardoor ook zij uiteindelijk meegenomen kon worden naar de shelter.

In de shelter was Uni aanvankelijk erg bang en op haar hoede voor de vrijwilligers, maar elke dag ging ze een beetje vooruit en uiteindelijk durfde ze toch contact te maken met de vrijwilligers en werd zij elke dag een beetje vrolijker. Haar pups werden allemaal geadopteerd. Maar voor Uni meldde zich niemand.

Uni blijft een bescheiden en wat onzekere hond, zonder ooit agressief te zijn.

In de volle shelter veranderen de verhoudingen tussen de honden steeds als er nieuwe honden bijkomen en andere weer vertrekken. Hierdoor lijkt Uni nu de underdog te worden in de groep en durft zij steeds minder zich in de groep te begeven. Ze is al een paar keer aangevallen en kiest er nu voor om zich terug te trekken in haar kennel. De shelter is dan ook voor haar absoluut geen goede plek om nog van het leven te kunnen genieten. Het is voor de vrijwilligers heel verdrietig om te zien hoe Uni zich nu weer helemaal terugtrekt terwijl ze juist zulke goede vooruitgang aan het boeken was… Ze durft gewoonweg niet meer haar kennel uit te komen.

Het laat zien hoe gevoelig en kwetsbaar lieve Uni is.

We hopen dat zich heel snel iemand voor Uni meldt. Uni zal een zeer dankbare en trouwe hond blijken.

UPDATE 9 JULI 2019

Uni verblijft nu ongeveer twee weken in het opvanggezin. Er zijn 4 andere honden in het gezin en Uni heeft in de roedel haar plekje gevonden. Ze is niet angstig voor de andere honden, vindt ze wel interessant en wil af en toe zelfs met de jongste hond spelen.

Nu we Uni wat beter hebben kunnen observeren denken we niet dat Uni een pointermix is. Ze heeft heel ander gedrag dan een pointer. Ze toont geen jachtinstinct (katten interesseren haar totaal niet) en is heel kalm en relaxed aanwezig. Ze ligt het liefste buiten. Haar vacht, en vooral haar staart, doet ons vermoeden dat er iets van een berghond in Uni zit. Ook haar zware bouw bevestigt dat vermoeden.

Uni is vriendelijk tegen andere honden, die ze heel rustig benaderd met een gezonde nieuwsgierigheid, Ze is vriendelijk tegen mensen maar ze is wat verlegen en trekt zich nu in huis terug als er onbekenden mensen zijn. Ze maakt dan een wat angstige indruk, maar toch hebben we niet de indruk dat het echt angst is.

Ze gaat graag mee wandelen en loopt dat heel rustig mee aan de riem.

Uni wordt omschreven als: “gewoon een goede hond”, een hond die goed in elkaar steekt, goed de hondentaal begrijpt, niet nerveus, maar kalm.

 

Update 14 juli 2019:

We krijgen het volgende verslag van het pleeggezin over Uni:

Uni vindt autorijden heel erg leuk, ze weet dat we dan leuke dingen gaan doen. Zij is niet misselijk en zit samen met onze oude hond  Ziebe achterin en dat gaat heel goed samen. Ze vindt het zelfs erg jammer als we weer thuis zijn en ik haar uit de auto haal.
Uni wordt nog steeds erg blij van water en strand is ook geweldig.
De mooiste huppelsprongen maakt zij dan.
Vanmorgen was er tijdens de wandeling een hele harde knal: Uni herstelde heel snel en keek daarbij mij heel gericht aan, ook toen daarna weer geknald werd.
Wanneer Uni het vertrouwen in je heeft kan zij bij goed voorbeeld nog heel veel leren/socialiseren.
Onweer heeft Uni hier nog niet meegemaakt.
Zodra zij goed gewend is aan harde en onverwachte geluiden verwacht ik dat Uni los zou kunnen lopen in de toekomst, samen met 1 of meerdere andere honden.
Minimaal 1 andere hond (of kat?) heeft Uni wel nodig lijkt het. Misschien meer om over te hoeden. Daardoor voelt zij zich sterker lijkt het.
Onze onzekere, oudere Ziebe (de Pointer) voelt zich heel prettig door haar gedrag, heeft een goede wisselwerking.
Ze sloopt en blaft nog steeds niet wanneer we er niet zijn maar er is altijd wel minimaal 1 hond bij haar in huis.
Toch trekt Uni zich ook graag terug, zoekt ze de rust op (?) ze vindt  het dan ook erg fijn om in de grote autobench te verblijven, in haar “eigen” kamer.
En ook al staat de tuindeur open kiest ze er nu ook bewust voor om lekker binnenshuis te gaan slapen.
Ze lijkt zich dan te distancieren van de andere honden hier, ook al hebben ze onderling goed contact.
Ik heb sterk het idee dat zij de alfahond wil worden, ze plast ook over de plasjes van alle 4 de honden heen. Zowel in de tuin als buitenshuis.
De andere honden accepteren dit.
Er is 1x een aanvaring geweest met Belle waarbij Uni haar wegjoeg uit “haar” kamer toen Belle  (een jonge enthousiaste hond) een kluifje wilde afpakken. Daarbij heeft Uni Belle even “gepit” wat een klein korstje veroorzaakte.
Vanaf dat moment is Belle voorzichtiger, ik houd het zelf ook goed in de gaten.
Uni probeert zelf ook wel eens voor te piepen wanneer de etensbakken worden uitgedeeld.
Uit voorzorg krijgt zij nu haar eten in haar eigen kamer met de deur gewoon open.
Zij wacht nu wel netjes haar beurt af. Een correctie met een knipje van mijn vingers en “nee” begrijpt en accepteert zij inmiddels goed. Ze kijkt dan echt in mijn ogen en loopt rustig weg van dat wat niet mag. Maar eigenlijk hoef ik haar bijna nooit te corrigeren.
Uni begroet mij kwispelend bij de deur als ik thuis kom, samen met de andere honden. Zij vraagt dan ook om echt aangehaald en geknuffeld te worden wat ze natuurlijk ook krijgt.
En als ik de riemen pak staat zij al graag kwispelend klaar.
Uni is geen allemansvriend, ze is bv. nog wat voorzichtig met Alex maar durft nu wel rustig langs hem heen te lopen binnenshuis.
Met kinderen is zij nog niet echt in aanraking geweest maar dat wil ik mettertijd nog wel testen.
Ze reageert in ieder geval niet schrikachtig op gillende kinderen tot nu toe en dat vind ik al heel positief.
Uni kan wel wat lomp zijn, ook door haar postuur.
En Uni heeft een “vriend” hier in de buurt; een Kangalreu (ongecastreerd (!). Zij vindt Santos zo leuk dat ze spontaan bokkesprongen maakt als zij voor hem staat en dat mag Santos wel..
Update 5 augustus:
Uni is meegeweest op vakantie naar Frankrijk en tijdens de 10 uur durende reis heeft ze zich perfect gedragen in de auto.
Onderweg netjes alles opgehouden waarbij we halverwege stopten en de honden ook wat aten en dronken. Uni keek niet op of om van de vreemde mensen op de rustplaats, zelfs niet van de spelende kinderen bij de glijbaan.
Ook Alex laat haar nu af en toe samen met mij uit en dit gaat prima, ze kan dus ook goed een klik hebben met een lieve man.
Uni is perfect zindelijk, blaft zeer zelden en sloopt niet.
In het vakantiehuis was een koel plekje in de keuken voor de wasmachine snel ontdekt; zelfs toen de wasmachine met de timer plots ging draaien bleef Uni er onverstoorbaar voor liggen.
Vlakbij haar stofzuigen deert haar ook niet, ze is inmiddels goed gewend binnenshuis.
Haar plekje in huis wordt erg gewaardeerd, zij geniet zichtbaar van haar mandje en knuffels. Een lekkere kluif ontvangt zij graag, je kunt heel goed merken dat zij dit nooit echt gehad heeft maar hier o zo blij mee is.
Zelfs zo blij dat Uni lekker door bleef knagen terwijl ik met de andere honden een ronde ging maken en zij dus voor het eerst echt alleen thuis bleef. Bij terugkomst na een klein uurtje lag zij tevreden in haar mandje te slapen, het kluifje was uiteraard op!
Soms heeft Uni de gewoonte een kluifje in haar mand te “bewaren” of te begraven in de tuin, net als het andere teefje hier in huis. Ik pak ze nu weg als het niet opgegeten wordt want dat kan het enige strijdpunt zijn tussen de 2 teefjes. Uni accepteert heel goed dat ik een kluif van haar wegpak, ook als zij er bij in haar mand ligt. Baknijd heeft zij ook niet, geen van de honden hier trouwens.
Uni kan het sowieso goed vinden met alle andere honden hier in huis net als met “vreemde” honden  buitenshuis. Groot of klein, reu of teef, zij heeft er geen problemen mee. Uni kan wel wat “lomp” zijn met kleine hondjes, zij kan ze omver lopen omdat ze ze gewoon over het hoofd ziet.
Uni heeft een voorkeur voor reuen. Zij daagde zelfs 1 van onze eigen (gecastreerde) reuen uit tot wild spel waaraan hij graag deelnam!
Nog altijd toont Uni totaal geen interesse voor katten of hazen/konijnen en zelfs toen op een bospad op ca. 15 meter afstand een paar herten tevoorschijn sprongen reageerde zij amper.. Heel bijzonder te zien hoe kalm zij bleef terwijl de andere honden er dolletjes achteraan wilden gaan.
Uni houdt van water en ik denk dat zij zwemt indien los van de lijn.
Mogelijk toch ook ergens een labrador in de familie?
Uni kan erg genieten van zachtjes geborsteld worden en dit is zeker geen straf voor mij met deze prachtige cremewitte hond!
Want Uni blijkt een zijdezachte hond, zowel van buiten als van binnen!
Update 13-9-2019:

Uni gaat goed vooruit, het is een hele blijde hond geworden.

Inmiddels loopt Uni los waar de andere honden van de roedel ook los lopen.
In het bos, op het strand, op de zeedijk, maakt niet uit want Uni heeft geen jachtinstinct.
Erg relaxed en kalm in de omgang..
Ze luistert goed wanneer ze komen moet en autorijden vindt zij geweldig. Uni trekt niet aan de riem.
Ideale hond als kameraad voor een andere hond of honden, katten geen probleem.
Een mooie lieve hond voor diegene die haar trouw weet te waarderen.
Update oktober 2019: 
Uni verblijft nog altijd bij het opvanggezin en Uni laat elke dag zien dat ze vooruitgaat. Ze is meegeweest op vakantie en heeft daar heerlijk genoten van de natuur. Ook loopt ze tegenwoordig los op het strandje, samen met de andere honden en dan zie je haar genieten. Ze heeft geleerd om in de auto te stappen via een loopplankje. Ze gaat heel graag mee autorijden. Uni is echt een meisje dateren tijd nodig heeft om te wennen, maar is altijd braaf en vriendelijk en eenmaal gewend is ze heel erg trouw. Eigenlijk is ze dan een van de fijnste honden op onze website!

Heeft u een vraag over deze hond? Neem dan contact op.
Heeft u belangstelling om deze hond te adopteren? Klik dan hier.