Nieuwsbrief N° 49, februari 2021

By Ilse van den Oetelaar, 16 februari 2021

De tegenstelling is groot: blije geadopteerde honden die lol maken in de sneeuw en de honden in de overvolle shelters nu het jachtseizoen is afgelopen…

  • Afgelopen maand was een hele drukke maand want voor maar liefst 13 honden vonden wij een adoptiegezin. Een van hen is Suma, de kleine Houdini die de medewerkers van de shelter elke keer verraste door via een onmogelijke opening haar weg naar buiten te vinden. Gelukkig werden er verschillende galgo’s geadopteerd en dat is erg fijn omdat er ontzettend veel galgo’s op een eigen plekje wachten. Onder hen de mooie brindle Tigre. Deze vrolijke jongen zal heel blij zijn als hij weg is uit de shelter. Ook Vegueta, een mooie sterke zwarte galgo mag gaan afreizen. Dat geldt ook voor Eyre, die in september beviel van 7 pups, ooit hoogzwager achtergelaten in een veld. Ook onze senior Monna, inmiddels in opvang in Nederland, werd geadopteerd en zo maakte ze plaats voor een andere senior in het opvanggezin.  Een andere senior, Ray, een halfblinde setter stapt binnenkort in de bus om af te reizen. Dat geldt ook voor de mooie, grote Golfo, hij is pas 1 jaar oud als hij arriveert. En dan is er de hele kleine Toski, die na een adoptie in Spanje totaal onverwacht weer werd teruggebracht naar de shelter. Vrolijk Bella vonden wij voor een adoptant van ons die ons vroeg uit te kijken naar een geschikt kameraadje voor haar andere hobodog. Waterhond Matias wordt ook de huisgenoot van een andere hobodog. Bijzondere Pei werd gespot op de FB-pagina van Puntanimals en wij werden gevraagd de adoptie te organiseren. Dan is er Nana, de lieve aandoenlijke Bretonse die op straat werd gevonden. En tenslotte is ook Curro, het hondje dat met een bordje rond zijn hals aan en hek gebonden werd, is geadopteerd! In een periode van 4 weken lukte het het team om voor deze 13 honden de adoptie-procedure te volgen. Ook de vrijwilligers in Spanje hadden hun handen vol aan al onze vragen. En er lopen nu nog veel meer aanvragen!
  • We schreven het al eerder: het jachtseizoen is afgelopen en de shelters stromen vol met jachthonden, waaronder heel veel galgo’s. Dit jaar zijn er ook verschillende Engelse setters  afgegeven. De honden die worden afgegeven hebben, relatief, geluk. Veel meer honden worden voor gedumpt, achtergelaten, mishandeld of afgegeven bij het dodingstation. Puntanimals probeert zoveel mogelijk honden daar weg te halen en honden te redden. Onder heb de prachtige Live. Een galgo die totaal uitgemergeld, uitgedroogd en vol wonden gevonden werd in een veld en bij een kliniek werd ingeleverd door haar mensen die haar vonden. Haar leven hing aan een zijde draadje maar het lijkt erop dat ze het gaat redden en daarom kreeg ze haar naam, Live. Voor haar heeft zich inmiddels een adoptant gemeld.
  • Maar er zijn nog veel meer afschuwelijke verhalen die de shelter bereiken. Een achtergelaten Mastin(mix), totaal uitgehongerd, vol met korsten en kale plekken. Een Dobermana, die waarschijnlijk jaren met zijn achterpoot zat vastgebonden waardoor hij zijn achterpoot verloor, twee bange waterhonden, wegkwijnend in de volle shelter….
  • Komende maar komen er verschillende honden in Nederland in opvang. Ze staan nog niet allemaal op onze site maar ze noemen ze alvast: De senior galga Rose, jarenlang misbruikt voor de fok. Een andere dame op leeftijd, galga Bhima, ook slachtoffer van de praktijken van de jagers. De grappige Rosendo. En de mooie Zazu. Binnenkort allemaal te bewonderen in Nederland en België.
  • Stichting Hobodogs heeft, net als heel veel andere stichtingen en mensen uiting gegeven aan hun afschuw van de praktijken van jagers in Spanje. een week na Dia del Galgo werd op 8 februari een massaal protest georganiseerd, online met als titel: NoALaCaza (Nee tegen de jacht) Veel mensen plaatsten foto’s van hun jachthonden vóór en na adoptie met de hashtag: #elnegociodelamuerte#NoALaCaza#StopGalgueros
  • Soms zet je honden op FB en dan worden we overspoeld door aanvragen. In twee dagen tijd kwamen er 58 (aan)vragen binnen voor 3 Keeshondjes: Moon, Jade en Nube. Een vrijwilliger is heel druk bezig om alles op en rijtje te zetten en zo de beste plek voor hen te vinden.