Yenka

By Ilse van den Oetelaar, 21 januari 2017

YENKA IS GEADOPTEERD!!!

 

Dit aandoenlijke hondje is Yenka. Het heeft lang geduurd voor onze contactpersoon in Spanje haar kon vangen en kon meenemen naar haar huis. Inmiddels zijn we meer dan drie jaar verder..

 

Naam Yenka
Ras Podenco-mix
Geslacht Teefje
Geboortedatum 10 januari 2012
Gezondheid Positief getest op Filaria in november 2016, inmiddels volledig genezen en gezond!
Gewicht/schofthoogte 10 kg/ 44 cm

 

 

Update januari 2020:

Yenka verblijft inmiddels al meer dan 3 jaar bij onze contactpersoon in huis. Ondanks dat dit lieve hondje duidelijk een rugzakje heeft, is ze ontzettend gemakkelijk, want ze vraagt niet veel. Yenka ís er gewoon.

Ze is ook heel flexibel: Ze gaat mee op vakantie, op bezoek en overval voegt ze zich. Ze is in die zin heel flexibel. En sterk want wat heeft dit hondje al veel meegemaakt en overleefd!

 

Update mei 2019:

Yenka is inmiddels helemaal gezond verklaard!!

Ze gebruikt geen medicatie meer en geen speciaal voer meer. Het was een hele lange weg en Cristina van Camino a Casa heeft er alles aan gedaan om lieve Yenka zover te krijgen dat ze klaar is voor adoptie. Yenka vraagt niet veel en is blij met een eigen plek en ze geniet van wandelingen. Ze gaat graag met Cristina mee en dan is ze totaal niet ” lastig” maar voegt zich direct naar de omstandigheden.

Omschrijving Yenka

Yenka heeft lange tijd in een afgelegen gebied rondgezworven. Gelukkig kon ze gevangen worden en opgenomen in het huis van onze contactpersoon. Het is een heel bescheiden en rustig hondje. Aanvankelijk was ze angstig en teruggetrokken maar ze voelt zich steeds meer op haar gemak en zoekt de vrouw die haar gered heeft steeds meer op. Het is echt zo’n hondje dat met een hoop liefde helemaal opbloeit. Met andere honden en met katten maakt Yenka geen problemen. Op straat is zij wat angstig en kan ze schrikken van harde geluiden.

Helaas werd vastgesteld dat Yenka Filaria had. Daar werd ze voor behandeld, gelukkig bleek haar hart in orde.

(Voor informatie over Filaria: Filaria )

Update 3 maart 2017:

Yenka wordt nog altijd volgens protocol behandeld voor de filaria. Dit is een zware behandeling en tijdens de behandeling moet Yenka zoveel mogelijk rust houden. Dit gaat prima bij onze contactpersoon in huis.

Tijdens de injecties is arme Yenka flauwgevallen en werd er zelfs even voor haar leven gevreesd. Dit geeft aan hoe kwetsbaar dit kleine hondje nog is. Gelukkig heeft ze het gered. Maar dit betekent wel dat Yenka voorlopig nog niet mag vliegen, ze is nog te kwetsbaar.

In huis wordt ze steeds aanhankelijker en de band tussen haar en onze contactpersoon wordt steeds beter. Het is echt een superlief hondje!

Update 30 maar 2017;

Yenka verblijft nog altijd bij onze contactpersoon in huis en ze krijgt elke dag wat meer zelfvertrouwen. In verband met de behandeling tegen Filaria krijgt zij in april nog een injectie en zal ze vanaf eind mei in staat zijn om te vliegen.

Update 20 januari 2018:

Yenka is inmiddels goed hersteld van Filaria.

Maar er blijven wat raadsels rondom haar gezondheid. Ze verblijft al bijna 1,5 jaar bij onze contactpersoon en al die tijd heeft ze last van braken/ braakneigingen, oprispingen. Dit is zeer onregelmatig: soms een week niet, en dan opeens braakt ze een hele dag het eten van de vorige dag uit, alsof ze het niet verteerd heeft. Ze heeft wel een normale honger en goede eetlust. Uiteraard is ze hiervoor uitgebreid onderzocht, maar de dierenarts heeft niets kunnen vinden dat dit gedrag verklaart. Een endoscopie zal wellicht meer informatie opleveren maar aangezien dit alleen onder narcose kan, is er besloten hiervan af te zien. Bij de start van de behandeling tegen filaria (met injecties) werd er gevreesd voor het leven van Yenka door zgn.vasovagale syncope ( plotseling bewustzijnsverlies door plotselinge bloedvatverwijding ). De dierenarts vindt haar te kwetsbaar om haar te onderzoeken via een endoscopie. Er zijn geen aanwijzingen om aan te nemen dat het een overgevoeligheid of allergie betreft, want daarvoor zijn de klachten te onregelmatig. Het verslag van de dierenarts is in ons bezit. ZIE OOK UPDATE 8 JULI  2018 en MEI 2019 !! 

Yenka blijft een bijzonder gevoelig hondje, ook in het contact met mensen. Ze is verlegen en van schreeuwen  of plotselinge bewegingen kan ze schrikken. Soms komt ze contact zoeken met onze contactpersoon en bij haar op de bank of op bed liggen en kan dan lekker ontspannen, maar vaak is ze wat op zichzelf.

Voor de andere honden en voor katten is ze vriendelijk. Ze is zindelijk, kalm en maakt nooit problemen met mensen.

Het blijft een hondje voor wie we een bijzondere adoptant zoeken. Een adoptant die de tijd neemt om haar in haar eigen tempo het vertrouwen dat je geeft te ervaren. Maar dan zul je zien dat Yenka heel erg dankbaar is door opeens zomaar bij je te komen liggen…

 

Update 8 juli 2018:

Inmiddels gaat het veel beter met de gezondheid van Yenka. Gelukkig bleek de oorzaak van haar problemen vrij onschuldig. Ze heeft last van een slechte spijsvertering: malabsorptie van eten uit de maag en maldigestie. Daardoor blijft voeding lang in de maag en geeft misselijkheid en een opgeblazen gevoel als klaagt. Ook de stoelgang is dan moeizaam. Sinds korte tijd krijgt Yenka nu medicatie om alles weer op gang te helpen en ze krijgt speciaal voer. Ze voelt zich direct veel beter: ze braakt niet meer, is vrolijker, heeft honger en de stoelgang is normaal.

Het is op moment nog onduidelijk hoe lang ze deze medicatie en speciaal voer moet blijven gebruiken. Er wordt nu ook geprobeerd de medicatie wat af te bouwen. De kosten van de medicatie zijn niet hoog. De kosten van het voer zijn bij ons bekend en op te vragen en  vergelijkbaar met een een goede kwaliteitsbrok. Maar mogelijk zou Yenka ook goed reageren op ander voer dat weinig ‘ vulling’ geeft en een hoge verteerbaarheid heeft zoals rauw voer.

Verder blijft  Yenka het lieve, zeer bescheiden hondje, voorzichtig op zoek naar affectie.

Update mei 2019:

Yenka is inmiddels helemaal gezond verklaard!!

Ze gebruikt geen medicatie meer en geen speciaal voer meer. Het was een hele lange weg en Cristina van Camino a Casa heeft er alles aan gedaan om lieve Yenka zover te krijgen dat ze klaar is voor adoptie. Yenka vraagt niet veel en is blij met een eigen plek en ze geniet van wandelingen. Ze gaat graag met Cristina mee en dan is ze totaal niet ” lastig” maar voegt zich direct naar de omstandigheden.

 

Heeft u een vraag over deze hond? Neem dan contact op.
Heeft u belangstelling om deze hond te adopteren? Klik dan hier.