Nieuwsbrief N° 70, November 2022

By Ilse van den Oetelaar, 18 november 2022

De eerste foto’s van honden met een truitje of jasje verschijnen al weer op fb, we zitten midden in de herfst!

  • De vorige nieuwsbrief is zo’n 17 dagen geleden verschenen maar ook in de tussenliggende periode hebben we een aantal adoptieprocedures kunnen afronden. Allereerst is daar Favorita, de oudere galga is inmiddels al in haar adoptiegezin. Kala moet nog even wachten maar zal ook dit jaar spanje verlaten. Dat geldt ook voor Tyson, de door pech achtervolgde en kansarme bodeguero. En ook kleine Sanson mag binnenkort afreizen nadat hij lange tijd op een adoptiegezin wachtte. Suma heeft inmiddels haar intrek genomen bij haar nieuwe adoptant. Hele lange tijd zochten we voor haar een nieuw plekje omdat het niet echt goed ging bij haar eerste adoptant. Verder zitten we nu in de afrondende fase van enkele adopties en hopen we een dezer dagen te kunnen melden of de volgende honden geadopteerd zijn: Diana, Careto, Orgullosa en Yako. 
  • We zijn blij te kunnen melden dat we de juridische strijd waarin we terecht gekomen waren (zie vorige nieuwsbrief)  goed hebben kunnen afsluiten.  Het betrof een strijd over de weigering van een adoptant om een veiligheidstuig te gebruiken bij de aankomst, waarop wij de adoptie-overeenkomst hebben ontbonden want de adoptant wilde zich niet aan de voorwaarden houden, en wij de hond dus niet mee gaven. Uiteindelijk werd er na tussenkomst van advocaten, besloten dat het niet tot een kort geding of rechtszaak hoefde te komen en dat we de hond niet alsnog hoefden over te dragen.  Met de betreffende hond gaat het heel goed! Omdat we noodgedwongen een advocaat moesten inschakelen en het niet tot een rechtzetting gekomen is moeten we onze advocaatkosten betalen. We zijn ontzettend blij met de inzet van deze advocaat en het feit dat er rekening mee gehouden is dat wij geen winstgevend bedrijf zijn, maar een ideële instelling. Toch heeft dit hele gedoe ons ruim 1800 euro gekost. Geld dat wij natuurlijk veel liever besteed hadden aan de honden in Spanje. Dat is ook wat onze boodschap was aan de adoptanten: het kind van de rekening is niet de betreffende hond, niet jullie, niet wij persoonlijk maar de honden in de shelters in Spanje…Mochten er mensen zijn die ons willen ondersteunen bij het betalen van deze rekening dan horen wij het heel graag en zijn we u heel dankbaar.
  • Dan het verhaal van Pepe en Paco. Deze twee broertjes, geboren in 2018, zaten als jonge hondjes in de shelter van Puntanimals. De vlag ging uit toen ze samen geadopteerd werden, via een Franse stichting, in Noord-Frankrijk in 2020. Opeens, najaar 2022  kregen de mensen van Puntanimals te horen dat de hondjes weg moesten uit het adoptiegezin en liefs zo spoedig mogelijk want de hondjes zouden de katten, na 2 jaar, hebben opgejaagd en nu leefden de katten buiten en dat vonden ze niet acceptabel met de winter voor de deur. en dus moesten de broertjes weg. Als er geen oplossing kwam zouden ze naar een plaatselijk asiel gaan. Puntanimals vroeg ons of wij konden helpen, en anders overwogen ze zelf naar Frankrijk af te reizen en ze op te halen, terug naar de shelter. Natuurlijk hebben we aangeboden ze te helpen. We vonden een geweldig opvanggezin (Dank je wel Wil!) en vorige weekend kwamen de broertjes dan aan in Nederland. Wat een schatjes zijn deze twee mini-windhondjes. Ze zijn heel erg close en daarom zoeken we voor ze een adoptiegezin waar ze samen kunnen blijven. Ze zijn ontzettend braaf en vragen niet veel. Helaas waren ze de laatste periode niet zo goed verzorgd in Frankrijk en dus is er in het opvanggezin nog wat werk aan de winkel qua nagels, gebit etc.
  • Van 3 tot en met 6 november waren wij op werkbezoek in Spanje en daar hebben we weer heel veel honden ontmoet. We hebben kennisgemaakt met Lian, die honden helpt door ze te laten opvangen in particuliere pensions. We zullen proberen voor die honden een adoptie-gezin te vinden. Ook hebben we onze vriendinnen van HADA ontmoet. Het was een trieste dag want precies die dag hadden ze de sleutel ingeleverd van het dodingstation. De samenwerking met het dodinfstation werd hen onmogelijk gemaakt en hebben zij zich noodgedwongen moeten terugtrekken. Met achterlating van heel veel kansloze honden… Een achttal honden hebben ze nu in een particuliere opvang geplaatst. Voor meer honden hebben ze geen geld maar zodra er 1 hond de opvang verlaat kunnen ze en andere hond uit het dodingstion opnemen. Op zaterdag en zondag waren wij bij Puntanimals. Een hartelijk weerzien met alle vrijwilligers. Zoals altijd waren wij onder de indruk, overweldigd door de drukte in de shelter en het zware werk van de vrijwilligers. Op zondag zijn we de nieuwe shelter gaan bekijken. Deze shelter is nog lang niet af maar de eerste honden zijn er inmiddels. De hokken zijn daar veel beter, de buitenruimte is geweldig groot en er wonen 2 mensen op het terrein in weliswaar zware omstandigheden: er is vooral veel zand, geen elektriciteit en geen water…ver weg van de bewoonde wereld. Ze hebben zware dagen achter de rug met hevige regens
  • Tenslotte een opsomming van alle honden die in Nederland of Belgie wachten op een forever home: Allereerst Mr Bean: hij wacht al een jaar in het opvanggezin van Lieve. Mr Bean is erg op zichzelf gericht en vraagt niet veel. Ook Banzai wacht al heel lang in het opvanggezin van Annelies. Banzai heeft enorme vorderingen gemaakt en helemaal klaar voor adoptie. In Belgie wacht al bijna 2 jaar Selva, en prachtige witte galgo met een behoorlijk rugzakje, dus zeker geen beginnershond. Sinds vorige week verblijven ook de chihuahua-mix Neco en de Breton-mix Piglet (met zijn bijzonder neus!) in opvang. E zoals hierboven beschreven: ook Paco en Pepe verblijven in Nederland en zijn samen ter adoptie. Voor Zara zoeken we een nieuwe plek want ivm ernstige gezondheidsklachten kan haar adoptant har niet mer geven wat ze nodig heeft. Gelukkig hebben zich al veel mensen gemeld voor Zara. En zoals eerder gezegd: hopelijk kunnen we snel de adoptie van Diana, Careto, Yako en Orgullosa afronden.