Nieuwsbrief N° 41, juni 2020

By Ilse van den Oetelaar, 19 juni 2020

Gelukkig zijn de transporten weer op gang gekomen en kunnen honden die al heel lang in Spanje wachten op hun reis naar Nederland/België nu echt gaan uitkijken naar hun adoptanten.

  • Ook afgelopen maand zijn er veel honden geadopteerd. Onder hen gelukkig ook veel langzitters. Zoals Trizia, de prachtige grote ruwharige hond. Ze zal gaan wonen bij Logan, die eerder al geadopteerd werd. Ook Ama, een teefje dat leishmania-positief is en al lang tijd bij ARPA zit komt naar Nederland. Zij zal gaan wonen bij Lillith, Penny en Ernie én bij Gitana, die dit weekend naar Nederland komt. En ook Jhonny zat al jaren in de shelter van Callejeros de Fernán Nuñez en opeens werd iemand verliefd op hem. En wat te denken van Elsa, het rustige bescheiden teefje, positief op leishmania, ze leek steeds meer somber te worden, maar ook zij is geadopteerd! De (half) broers Cabo en Capitán die uit het vreselijk gebied Las Dunas gered zijn, zijn geadopteerd. Hen zal een jarenlang verblijf in de shelter bespaard blijven. Dat geld ook voor Rocco, de mix-waterhond die met een nylondraad, helemaal ingegroeid in zijn hals, gevonden werd. Na de operatie knapte hij snel op en werd geadopteerd. Kleine Bono kwam een paar weken geleden naar Nederland/Belgie  om zijn intrek te nemen in een pleeggezin, maar al na een paar dagen stroomde werkelijk de aanvragen voor hem binnen. Niet verwonderlijk want hij is onweerstaanbaar! Hij is inmiddels bij zijn adoptiegezin. Tenslotte Yago, deze prachtige hond met zijn bijzondere ogen was in Spanje geadopteerd maar werd al snel teruggebracht en daarmee was hij weer vrij voor adoptie. En ook hij kan binnenkort afreizen.
  • Verdrietig nieuws uit het dodingstation van Huelva. De afgelopen maand zijn er verschillende, schijnbaar gezonde, jonge honden overleden. Inmiddels is de hele perrera schoongemaakt. Onder de overleden honden waren ook honden waarvoor al een adoptiegezin gevonden was… En ook onder hen Fantasma die via Hobodogs in opvang zou gaan hier in Nederland. Het opvanggezin bood aan om dan Peluso in opvang te nemen. Peluso is inmiddels bijna een week in Nederland en er loopt al een adoptie-procedure voor hem.
  • Verdrietig én goed nieuws over Nala. Zoals in de vorige nieuwsbrief te lezen was, was zij geadopteerd. Maar bij aankomst in haar adoptiegezin bleek Nala veel feller op katten dan gedacht (en voorheen leek te zijn) en dus moest ze daar zo snel mogelijk weg. Gelukkig heeft Miek, van Arpa Nederland haar direct opgehaald. Al snel vonden we een adoptant voor lieve Nala en zij is afgereisd naar België. Ze is gaan wonen bij de adoptant die drie jaar geleden Dalet adopteerde. Dalet is enkele weken geleden heel plotseling overleden.
  • Ook grote zorgen over Nica, de waterhond die zo snel geadopteerd werd door rasliefhebbers. Nica leek meer gezondheidsproblemen te hebben dan wij wisten. Wij en natuurlijk ook de adoptanten, werden daardoor overvallen. De adoptanten gaven aan de zorg van Nica niet aan te kunnen en zij pasten ook niet in de plannen die zij hadden met een hond. En dus werd Nica ook heel snel opgehaald, door Lucie. Daarna volgden vele onderzoeken en hebben wij uitgebreid overleg gehad met verschillende artsen. Inmiddels hebben we een veel beter beeld van de gezondheidsklachten van Nica en ook van haar karakter. Het is een heel lief, vrolijk, aanhankelijk, leergierig en slim hondje. Zij zal over enkele weken geopereerd worden aan haar teentjes (een kleine operatie) en dan kan ze na de revalidatieperiode over naar haar adoptiegezin. Voor mensen die belangstelling hebben: alle onderzoeken, alle dierenartsverslagen zijn ter inzage.
  • Wegtransporten zijn weer op gang gekomen.  Eind mei kwam er een transport aan met vele hondjes van ARPA. Vorige week was er een transport met honden uit het dodingstation (met o.a. Hobodogs Peluso). Dit weekend rijdt er een transport met honden van Puntanimals en volgende week is er een transport met honden uit Cordoba. Inmiddels lijken ook de vluchten naar/van Spanje weer op gang gekomen en gaan adoptanten ook plannen maken om hun eigen hondje te halen. Omdat er, door de vele stichtingen die zaten te wachten op mogelijkheden om hun geadopteerde honden uit Spanje te vervoeren, echt een run is op de wegtransporten, hebben de vervoerders de prijzen behoorlijk verhoogd. Ten op zichtte van een vluchtplek is een wegtransportplek soms wel 150 % duurder! Toch hebben wij ervoor gekozen de transporten te gebruiken om zo adoptanten die al zo lang wachten hun hond te kunnen overhandigen. We betalen de shelters/ protectora’s het normale bedrag wat wij altijd betalen en de extra kosten voor vervoer te betalen uit andere middelen. Uiteraard gebruiken wij het geld dat we te besteden hebben liever aan hulp aan onze partners. Daarom hebben wij aan adoptanten die in afwachting waren van hun hond gevraagd, vrijwillig en vrijblijvend, een extra bijdrage te doen.